El spune că nu-i cere ministrului socoteală pentru numărul mare de români bolnavi, dat fiind faptul că cei mai mulţi dintre ei au contactat boala înainte de 1992, când nu existau seringi de unică folosinţă şi se făceau transfuzii sangvine fără măsuri de siguranţă, dar îi reproşează demnitarului că, în 2008, "sute de români bolnavi de hepatită C nu vor primi medicaţie adecvată."ªi asta, deoarece ministerul al cărui manager competent, vă doriţi, nu are această boală pe lista de priorităţi. Ba chiar n-o are pe nicio listă", afirmă deputatul PD. El avertizează că majoritatea bolnavilor cu hepatita C riscă să facă ciroză, aflându-se de ani de zile pe lista de aşteptare pentru aprobarea medicamentelor subvenţionate.
"Medicii sunt disperaţi, alături de pacienţii lor, întrucât trebuie să facă o dureroasă triere: bolnavii în fază incipientă, care au şanse mari de recuperare, sunt amânaţi pentru a-i trata pe cei în stare foarte gravă. În România, hepatita este tratată începând cu stadiul doi, ori, tratamentul ar trebui să fie administrat pentru stadiile zero şi unu, adică imediat ce a fost identificată prezenţa virusului hepatitic C. Este tragic pentru că tocmai aceşti pacienţi ar răspunde foarte bine la medicaţie. În stadiul 4 şansele de supravieţuire se diminuează simţitor", se arată în declaraţia politică a deputatului Movilă.
El îl sfătuieşte pe Nicolăescu să renunţe la "ambiţia absurdă de a pune pe picioare un program naţional care să testeze starea generală de sănătate a românilor". "Nu există o stare de sănătate românească generală, există doar români cu probleme individuale de sănătate. De aceea vă sugerez ca, mai bine, să aprobaţi un program naţional pe categorii de bolnavi. Puteţi începe chiar cu bolnavii de hepatita C", încheie Movilă. /Rompres/